יום רביעי, 12 בנובמבר 2014

בת יפתח - קרבן או אצילות?


אִם-נָתוֹן תִּתֵּן אֶת-בְּנֵי עַמּוֹן, בְּיָדִי. וְהָיָה הַיּוֹצֵא, אֲשֶׁר יֵצֵא מִדַּלְתֵי בֵיתִי לִקְרָאתִי, בְּשׁוּבִי בְשָׁלוֹם, מִבְּנֵי עַמּוֹן—והיה לה'- והעליתיהו עולה.


שופטים פרק יא. יפתח בן של אישה זונה .ראש ומנהיג של חבורת פושעים .מתבקש עי זקני שבטו . שבט גלעד . .לגבש צבא ולצאת ולהושיע את השבט מפני  צבא  בני עמון האימתניים. אחרי חליפת מכתבים דיפלומטים .מאוד מעניינת. אך בעלת השפעה אפסית על המאורעות -יוצא יפתח למלחמה לא לפני שנודר את נדר הנצחון בפני העם וה.

  וְהָיָה הַיּוֹצֵא, אֲשֶׁר יֵצֵא מִדַּלְתֵי בֵיתִי לִקְרָאתִי, בְּשׁוּבִי בְשָׁלוֹם, מִבְּנֵי עַמּוֹן—והיה לה'- והעליתיהו עולה

או אז 

וַיַּעֲבֹר יִפְתָּח אֶל-בְּנֵי עַמּוֹן לְהִלָּחֶם בָּם וַיִּתְּנֵם ה ' בְּיָדוֹ.  וַיַּכֵּם מֵעֲרוֹעֵר וְעַד-בֹּאֲךָ מִנִּית עֶשְׂרִים עִיר וְעַד אָבֵל כְּרָמִים מַכָּה גְּדוֹלָה מְאֹד וַיִּכָּנְעוּ בְּנֵי עַמּוֹן מִפְּנֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל

הכל טוב ויפה אך היסוד הטרגי שנמסך בנדרו של יפתח עומד כעת להתפתח: 

ויבוא יפתח המצפה אל ביתו - והנה ביתו יֹצֵאת לִקְרָאתוֹ בְּתֻפִּים וּבִמְחֹלוֹת 

תגובתו של המנהיג: 

אֲהָהּ בִּתִּי הַכְרֵעַ הִכְרַעְתִּנִי, וְאַתְּ, הָיִית בְּעֹכְרָי; וְאָנֹכִי, פָּצִיתִי פִי אֶל-יְהוָה, וְלֹא אוּכַל, לָשׁוּב.

בתו של יפתח {שעל שמה אין לנו שום מושג} מקבלת את רוע הגזירה 

 אָבִי פָּצִיתָה אֶת-פִּיךָ אל ה -עֲשֵׂה לִי, כַּאֲשֶׁר יָצָא מִפִּיךָ:  אַחֲרֵי אֲשֶׁר עָשָׂה לך ה  נְקָמוֹת, מֵאֹיְבֶיךָ--מִבְּנֵי עַמּוֹן..

ויחד עם זאת מבקשת : 

 יֵעָשֶׂה לִּי, הַדָּבָר הַזֶּה:  הַרְפֵּה מִמֶּנִּי שְׁנַיִם חֳדָשִׁים, וְאֵלְכָה וְיָרַדְתִּי עַל-הֶהָרִים, וְאֶבְכֶּה עַל-בְּתוּלַי, אָנֹכִי (וְרֵעוֹתָי

תגובתו של האב נמסרת במילה אחת: 

לכי 

 המחבר מסכם את האירוע: 

וַיְהִי מִקֵּץ שְׁנַיִם חֳדָשִׁים, וַתָּשָׁב אֶל-אָבִיהָ, וַיַּעַשׂ לָהּ, אֶת-נִדְרוֹ אֲשֶׁר נָדָר; וְהִיא לֹא-יָדְעָה אִישׁ, וַתְּהִי-חֹק בְּיִשְׂרָאֵל.  מ מִיָּמִים יָמִימָה, תֵּלַכְנָה בְּנוֹת יִשְׂרָאֵל, לְתַנּוֹת, לְבַת-יִפְתָּח הַגִּלְעָדִי--אַרְבַּעַת יָמִים, בַּשָּׁנָה


מה משמעותו של סיפור זה? האם כמאמר ה"חדשים" מדובר ברובד קדום של טכסט מתקופה שבה קרבן האדם -מקובל היה? וגם מעבר לזה הקושי הניצב בעלילה הוא השאלה -מה באמת הוא חשב לעצמו יפתח {או המחבר שכותב על יפתח} בשעה שהכריז על נדרו ?מי היה אמור לצאת  מדלתי ביתו לקראתו כשאנחנו קוראים בפסוקים כי : רַק הִיא יְחִידָה אֵין-לוֹ מִמֶּנּוּ בֵּן אוֹ-בַת.איזה מין נדר זה? 

 אמנם בפרשנות המסורתית ידועה גנותו של יפתח {לא בן תורה . עם הארץ} אבל אנחנו איננו סבורים  כך 

הסיפור הזה דווקא תכליתו להאיר באור יקרות את  דמויותיהם  של האב וביתו. הכיצד? 

ראשית כדאי לשים לב למשמעות נדרו של יפתח. כיוון שבניגוד לכל נדר ידוע במקרא {במדבר-בנ"י ויעקב בספר בראשית} כאן בנדר יפתח ישנם  2 תנאים: 2 בקשות מהאל :

1. אם תיתן את בני עמון בידי –ניצחון של יפתח במלחמה
2. בשובי בשלום מבני עמון – שהוא –יפתח יחזור חי מהמלחמה.

 ואין זו אותה הבקשה !! מה המשמעות של הנדר ? מה אומר בעצם יפתח לכל הלוחמים היוצאים איתו לקרב ?

בהיסטוריה העולמית ידועים אירועים דומים. גאיוס יוליוס קיסר.  בגליה {צרפת של היום} מגיע בשנת 56 לפנה"ס למצב נואש  של כיתור בידי צבאו של המורד הגאלי  : ורגינקטוריקס. מה הדבר הראשון שעושה גאיוס  הוא מכנס את שני הלגיונות ומול פניהם הנדהמות הוא שורף את האונייה שלו . ולאחר מכן שורף את אניות כל הצי  . למותר לציין את התוצאה של הקרב...
גם העבד המפורסם : ספרטקוס כמה שנים לפני כן – הורג את סוסו האהוב לפני היציאה לקרב האחרון.

וכך נוהג גם  יפתח.

הוא "הורג" את עצמו למפרע! הוא אומר לחיילים שלו שדי לו הנצחון במלחמה! אין לו צורך לשוב הביתה! למעשה הוא מעדיף למות בקרב! כי אין לו בשביל מה לחזור .

הנדר הוא הצהרה על משימת התאבדות שהוא -יפתח מחבק אותה בשתי ידיים

כעת עולה השאלה ...אם כך מדוע הוא חזר? 

אמנם המקורות עניים במקום הזה אך הם עשירים במקום אחר

בהמשך הפרק צצה מלחמה חדשה מול שבט אפרים. שגם נגדם מציל יפתח את השבט. ובמילים אחרות: אומרים המחברים: ברגע שיפתח הפך לשופט הוא הופקע מרשות היחיד שלו למען האינטרס הכללי של השבט! וכך גם מסתברת תגובה של הבת. היא לא סתם קרבן פסיבי המקבלת את גורלה. אלא שהיא מבינה מדוע אביה חזר והיא מוכנה לקבל את הדין באומץ! ובהרמת ראש בעבור הצלתו העתידית של השבט משאר הסכנות העומדות לפניו!


כמה נשים  בעלות  אומץ ומסירות  שכאלו -אנחנו מכירים?